Sonoelastografia mamara - 300 lei*

  • Tehnica ecografica de investigare a sanilor;
  • Este noninvaziva, nedureroasa, neiradianta;
  • Dureaza 20-30 minute;
  • Diferentiaza tumorile benigne de cele maligne cu o acuratele de 90%;
  • Poate fi efectuata la orice varsta, de catre femeile gravide, precum si în perioada de alaptare;
  • Se efectueaza anual, ca parte a controlului de rutina pentru prevenirea cancerului de san;
  • Complementara ecografiei mamare si mamografiei.

*Pretul afisat este valabil pentru sonoelastografia bilaterala (ambii sani).

 

Vezi clipul realizat de dr. Ioan Stoian in cadrul Lectiilor de Sanatate - Preventia Cancerului de San

 

De ce e importanta sonoelastografia?

Diagnosticarea precoce a leziunilor mamare, precum si diferentierea intre cele doua tipuri de tumori (benigna/maligna), sunt foarte importante in procesul de vindecare a cancerului mamar:

sonoelastografia mamara masoara elasticitatea leziunilor si diferentiaza cu o acuratete de 90% tumorile benigne (necanceroase), de cele maligne (canceroase);
 este aplicabila tumorilor de dimensiuni mici (sub 1 cm), depistand cancerul in fazele incipiente, cand inca poate fi vindecat;
miscoreaza necesitatea unor biopsii sau operatii inutile.

 

Ce presupune sonoelastografia?

In softul unui ecograf conventional, este incorporat un modul special care permite masurarea rapida a elasticitatii zonei mamare de interes. Principiul metodei se bazeaza pe faptul ca majoritatea tumorilor maligne (canceroase) sunt mai dure (mai putin elastice), fata de tumorile benigne sau fata de tesutul mamar normal din jur.

Modul de efectuare este acelasi ca la ecografia mamara.


Cand se recomanda sonoelastografia?

Sub varsta de 40 de ani: in conduita de depistare si monitorizare a afectiunilor mamare (aduce informatii suplimentare ecografiei mamare);
Peste varsta de peste 40 de ani: ca metoda complementara mamografiei  (pentru caracterizarea suplimentara a nodulilor).Pregatire

Programeaza-te la medic dupa menstruatie, cand sanii sunt mai putin sensibili si densi. Este recomanadat sa arati medicului ultima ecografie mamara efectuata, pentru comparatie.
 

Cum se interpreteaza rezultatul sonoelastografiei?

În momentul examinarii, pe monitorul ecografului vor aparea doua ferestre:

prima fereastra reprezinta elastograma zonei examinate, cu o paleta de culori variind de la rosu - elasticitate crescuta - la verde - elasticitate medie - si albastru - scazuta;.
a doua fereastra arata gradul de elasticitate a tesutului mamar prin intermediul unui scor numit UENO, obtinandu-se astfel unul din aceste cinci rezultate: leziune elastica, leziune cu elasticitate neomogena, leziune elastica la periferie si dura în centru, leziune dura, leziune si tesut mamar dure;

In timp ce primele trei sugereaza o leziune benigna, celelalte doua arata malignitatea tumorii. Pacienta primeste rezultatul pe loc.


Important
Clinica Gynecoland este prima clinica privata din Romania care a achizionat un astfel de echipament. Specialistii din clinica au urmat, pentru a putea aplica metoda, un training de specializare in Franta.


Care e urmatorul pas?

Singura metoda care poate oferi un diagnostic de certitudine al tumorilor mamare (benigne/maligne) si care poate dicta conduita terapeutica adecvata, este examenul histopatologic cu biopsie mamara.


Alte informatii

Sonoelastografia este o metoda inventata de specialistii japonezi in ecografie de la compania Hitachi Medical Systems. Ulterior metoda a fost incercata si de alte companii, insa rezultatele cele mai bune raman la firma japoneza Hitachi. Metoda nu este extinsa datorita costurilor foarte mari ale aparatului, care depasesc 100.000 EUR.

Vezi ce alte Investigatii imagistice se efectueaza in cadrul clinicii Gynecoland

Cel mai bun tratament este preventia! Tu ai facut controlul de rutina anul acesta?

 


Programeaza-te acum!

031.005.13.18
0741 GYNECO (496326) 
receptie@gynecoland.ro