Biopsia mamara

(punctie-biopsie cu ac gros)                               

  • Recoltarea unui fragment din testutul considerat bolnav (tumoare), pentru a fi examinat la microscop (examen histopatologic);
  • Ofera diagnosticul de certitudine al cancerului mamar;
  • Aplicabila tumorilor de dimensiuni mari, aflate in stare avansata a bolii;
  • Cea mai frecventa procedura de biopsie folosita in practica medicala;
  • Necesita anestezie generala de scurta durata;
  • Nu necesita spitalizare; recuperarea se face in regim ambulatoriu;
  • Nedureroasa si de scurta durata (20-30 minute).

 

De ce e importanta?

Descoperit in fazele incipiente (stadiul 0 sau 1) cancerul mamar poate fi vindecat in proportie de 94%!! Punctia biopsie furnizeaza material biopsic pentru examinarea histopatologica - unicul examen ce ofera un diagnostic de certitudine al cancerului mamar si care dicteaza conduita terapeutica adecvata.

Este tot mai des utilizata ca o alternativa a biopsiei excizionale (extirparea chirurgicala a intregii tumori), evitadu-se astfel interventia chirurgicala si disconfortul pacientei. In plus, recuperarea este rapida si cicatricele sunt absente.

 

Vezi clipul realizat de dr. Ioan Stoian, in cadrul campaniei Lectii de Sanatate - Preventia Cancerului de San

 

Ce presupune?

In cancerul de san, obtinerea materialului biopsic pentru examinarea histopatologica necesita patrunderea in interior si recoltarea probei de tesut direct din zona afectata:

  1. Manevra presupune extragerea unui mic fragment din tesutul mamar modificat, cu ajutorul unui ac special (trocar), ideal sub ghidaj ecografic (punctie ecoghidata); incizia se face cu ajutorul trocarului, este foarte mica si se vindeca rapid.
  2. Proba de biopsie este trimisa ulterior la laboratorul histopatologic/anatomopatologic pentru examinare, rezultatul sau dictand conduita terapeutica adecvata.

 

Cand se recomanda?

Atunci cand examenele clinice si imagistice sugereaza prezenta cancerului mamar, medicul trebuie sa cunoasca diagnosticul de certitudine (formatiune benigna/maligna) al zonei modificate pentru a putea incepe tratamentul.

Metoda este aplicabila tumorilor mai mari de 4 cm, tarzii si inoperabile, care intra direct la chimioterapie.

 

Pregatire

Recomandari pre- si postoperatorii


Care e urmatorul pas?

In functie de rezultatul examenului histopatologic se stabileste conduita terapeutica care poate include: terapie chirurgicala, chimioterapie, hormonoterapie, terapie psihologica,s.a.

 

Alte informatii

In general, exista o teama, o reticenta din partea pacientelor cu privire la biopsie – deseori termenul fiind asociat, in mod automat, dar eronat, cu notiunea de cancer. In realitate, biopsia nu este altceva decat o manevra diagnostica, menita sa diferentieze cu certitudine leziunile benigne de cele maligne

Alegerea tipului de biopsie mamara tine de particularitatea fiecarui caz:

- punctie aspirativa cu ac fin (se preleveaza doar celule din tesutul considerat bolnav);
- punctie-biopsie cu ac gros (se preleveaza un fragment de tesutul considerat bolnav);

- biopsie excizionala (extirparea chirurgicala a intregii tumori, urmata de regula de examen anatomopatologic extemporaneu,  permitand astfel diagnosticul precis, intraoperator).

 


Programeaza-te acum!

031.005.13.18
0741 GYNECO (496326) ;  
receptie@gynecoland.ro

 

SUS