Controlul mamar                                        

  • Confirma formatiunile suspecte descoperite prin autoexaminare;
  • Este nedureros si de scurta durata (20 de minute);
  • Se efectueaza in afara perioadei menstruale;
  • Se recomanda anual, in lipsa oricaror simptome, pentru prevenirea cancerului de san (de preferat, impreuna cu consultul genital)

 

De ce e important?

OMS semnaleaza ca pe glob, la fiecare 2 minute, o femeie moare ca urmare a neoplasmului mamar, in timp ce in Romania peste 7.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta boala în fiecare an. Cancerul mamar poate fi vindecat in proportie de 90% atunci cand este descoperit in fazele incipiente ale bolii.

 

Vezi clipul realizat de dr. Ioan Stoian, in cadrul campaniei Lectii de Sanatate

 

Ce presupune controlul mamar?

Inspectia sanului > medicul examineaza cu atentie sanul, urmarind prezenta unor modificari suspecte la nivelul tegumentului si a regiunii areolo-mamelonare, precum:

- cresterea recenta in volum sau schimbarea formei sanului,
- inrosirea pielii,
- retractia sau proeminenta localizata a tegumentului,
- ingrosarea pielii cu aspect de coaja de portocala,
- retractia mamelonului sau eroziunea acestuia.

Palparea sanului > medicul palpeaza cu blandete intreaga suprafata a sanilor si a regiunilor axilare, urmarind in special identificarea unor posibili noduli (=  tumori = zone mamare indurate cu caracteristici net distincte in raport cu restul sanului).


Cum te pregatesti pentru controlul mamar?

Programeaza-te la medic dupa menstruatie, cand sanii sunt mai putin sensibili si densi. Participa activ la discutia cu medicul tau; noteaza modificarile pe care le-ai sesizat in timpul examinarii lunare, pentru a-i putea da medicului cat mai multe informatii despre starea ta de sanatate. Nu ezita sa-i pui intrebari, in cazul in care nu esti complet lamurita!


Care este urmatorul pas?

Confirmarea de catre medic a acestor modificari determina efectuarea investigatiilor necesare diagnosticarii si, mai ales, inlaturarii suspiciunii de cancer mamar: ecografia/sonoelastografia mamara/mamografia digitala si examenul histopatologic cu biopsie (singurul examen ce poate oferi un diagnostic de certitudine al cancerului).

Prezenta nodulilor la nivelul sanului nu trebuie sa va sperie, intrucat 8 din 10 noduli sunt benigni (necancerosi).

Cel mai bun tratament este preventia! Tu ai facut controlul de rutina anul acesta?

 


Programeaza-te acum!

031.005.13.18
0741 GYNECO (496326) 
receptie@gynecoland.ro

 

 

SUS