Tine pasul cu organismul tau!

 

Organismul uman este in continua schimbare. Ne reinnoim celulele in mod frecvent pentru a functiona mai bine (un exemplu vizibil este descuamarea pielii vara, cand ne bronzam). Acelasi lucru se intampla si la nivelul aparatului genital, existand un proces continuu de nastere, crestere si moarte celulara.

Uneori acest proces scapa de sub controlul organismului, modificarile celulare devenind anomalii si punand in pericol starea de sanatatate a femeii si chiar viata acesteia.

 

Ce este de facut?

Simplu: o data pe an, orice femeie activa sexual trebuie sa faca vestitul test Babes-Papanicolau (Pap-test), in cadrul controlului ginecologic anual de rutina. Acesta este un test de screening si totodata, este cea mai buna metoda de depistare a modificarilor celulare ale colului uterin, inca din fazele lor incipiente. Este un procedeu simplu si nedureros prin care se colecteaza celulele descuamate de la nivelul colului uterin, care apoi vor fi examinate la microscop.

!! Este important de stiut ca cea mai frecventa cauza de aparitie a leziunilor celulare de la nivelul colului uterin este infectia cu virusul HPV (virusul uman Papilloma), virus cu transmitere sexuala care infecteaza zona genitala a femeilor si barbatilor si produce modificari in interiorul celulelor.

 

Atentie!

  • In 80% din cazuri, virusul HPV nu provoaca imbolnavire. Mecanismele de aparare ale organismului, imunitare si celulare, distrugand virusul.
  • In 20% din cazuri insa, virusul este mai puternic si poate determina afectiuni usoare (in cazul tulpinilor neoncogene) sau afectiuni severe, precum leziunile precanceroase si cancerul de col uterin (tulpinile oncogene).

Efecuand testul Babes-Papanicolau in cadrul controlului anual de rutina, se poate depista din timp prezenta acestor leziuni si gradul lor de severitate.

In urma rezultatelor Pap-testului medicul decide daca este nevoie de investigarea suplimentara a pacientei: se poate efectua o colposcopie, testarea HVP sau examenul histopatologic al piesei de biopsie care ne ofera rezultatul de certitudine al modificarii celulare (este sau nu, canceroasa).

 

!! Important !!

Odata cu consultul ginecologic este bine sa se faca si consultul senologic (inspectia si palparea sanilor, a regiunilor axilare si supraclaviculare de catre medic). Acest examen isi propune sa depisteze în special eventualele formaţiuni tumorale localizate la acest nivel.

 

Pentru a tine pasul cu organismul nostru este necesar sa mergem anual la vizita ginecologica, care ne asigura sanatatea genito-mamara. Nu uitati: intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi o boala care deja a aparut!


Suna pentru programare021 337 29 53; 0741 GYNECO (496326)

 

 

arhiva articole