Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP)

  • SOP este o afectiune frecventa in randul femeilor, care apare la pubertate si se accentueaza pe masura inaintarii in varsta, avand riscuri potentiale severe pe termen lung: sterilitate, obezitate, hirsutism (pilozitate excesiva de tip masculin), cancer endometrial, boli cardiovasculare si diabet zaharat.
  • Lipsa cronica a ovulatiei, dincolo de alte manifestari clinice, determina un neajuns important la pacientele tinere, aflate la varsta reproducerii: imposibilitatea obtinerii unei sarcini (infertilitatea)
  • Cauzele exacte nu sunt cunoscute in prezent; se presupune ca unul dintre factori este predispozitia genetica.

 

Ce se intampla in organism?

In mod normal, toate femeile cu activitate hormonala ovariana prezenta (cu ovulatie si respectiv menstruatie) au in structura ovarelor foliculi ovarieni (mici chisturi ovariene) cu dimensiuni de maxim 20-30 mm, in interiorul carora se nasc, se dezvolta si se maturizeaza celulele sexuale feminine numite ovocite, celule care sunt eliberate prin spargerea foliculilor la ovulatie. In cazul ovarului polichistic, foliculul nu se sparge, iar ovului nu poate fi eliberat, acumulandu-se in ovar.

Cand femeia sufera de sindromul ovarelor polichistice, glanda pituitara elibereaza cantitati anormale de de hormoni luteinizanti in fluxul sanguin, perturband cliclul menstrual. Din acest motiv, foliculii ovarieni nu se maturizeaza si ovulatia nu mai are loc, ducand la infertilitate. Unii dintre foliculii nematurizati nu se dizolva, ci raman sub forma unor saculeti plini cu fluid sau chisturi.

In plus, in sange se elibereaza o cantitate mare de insulina (hormon secretat de pancreas) care, combinata cu un nivel mare de hormoni luteinizanti, determina producerea in exces a testosteronului (hormon masculin) in ovare, ceea ce impiedica ovulatia.

 


Manifestarile clinice

Se caracterizeaza prin hirsutism (pilozitate excesiva de tip masculin), acnee, tulburari de ciclu menstrual, durere pelvina, exces ponderal, infertiltate.

Menstruatia survine la intervale de timp mai mari decat in mod obisnuit, peste 35 de zile, sau poate lipsi complet (amenoree); o treime din paciente acuza insa menstruatii abundente si prelungite sau sangerari intermenstruale.

 

Diagnosticul SOP

Se pune pe baza investigatiilor clinice si imagistice: ecografie/ultrasonografia pelvina detine un rol diagnostic important; ecografia cu sonda endovaginala este de preferat, permitand o buna vizualizare a modificarilor de morfologie ovariana (ovare cu dimensiuni crescute, cu foliculi numerosi, dispusi periferic).


Conduita terapeutica

Variaza in functie de manifestarile clinice.

Medicul trebuie sa ofere informatii asupra bolii, sa atraga atentia asupra posibilelor complicatii si sa incurajeze pacienta in sensul modificarii stilului de viata care presupune atingerea unei greutati optime, o dieta adecvata, practicarea exercitiilor fizice si renuntarea la fumat.

In cazul infertilitatii, obiectivul terapeutic esential consta in restabilirea ciclurilor menstruale normale, ovulatorii, care poate avea mai multe solutii:

   - terapie medicamentoasa de stimulare ovariana;

   - metode chirurgicale: rezectia cuneiforma a ovarelor sau drilling-ul ovarian laparoscopic.

Deoarece tendinta actuala este de a utiliza metode cat mai eficiente sub raportul cost-beneficiu in conditiile unor complicatii minore, utilizarea
interventiilor chirurgicale laparoscopice pentru inducerea ovulatiei a luat o mare amploare, devenind terapia de prima intentie.

Astfel, in clinicile moderne de ginecologie, drilling-ul ovarian laparoscopic detine un rol important in cadrul terapiei de restabilire a fertilitatii, avand o serie de avantaje:

- restabilirea ovulatiei in peste 90% din cazuri;

- este o interventie chirurgicala minim invaziva, estetica, cu recuperarea rapida a pacientei si cu rezultate foarte bune,

- pacientele obtinand sarcina in peste 70% din cazuri.

 


Centrul Medical Gynecoland-Clinica "Sf. Lucia" este un spital privat specializat in chirurgie ginecologica si chirurgia sanului patologic. Echipa medicala detine cel mai inalt grad de competenta in sfera ginecologica si mamara si, completata de aparatura si echipamentele de ultima generatie, reuseste sa obtina rezultate exceptionale in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor genito-mamare, inclusiv a cancerului de col uterin - cervcial si cancerului de san - mamar.

Parerea pacientelor noastre, aici.

Vezi video cu sala de operatii, aici

 


Contacteaza-ne acum:

021 337 29 53;  021 336 43 73
0741 GYNECO (496326) ;  0769 110 625
receptie@gynecoland.ro

arhiva articole