Infertilitatea cuplului

  • Imposibilitatea obtinerii unei sarcini dupa un an de contact sexual regulat si neprotejat pentru femeile sub 35 ani si dupa 6 luni pentru cele cu varsta peste 35 ani.
  • Evaluarea poate fi initiata chiar mai devreme la femeile cu cicluri menstruale neregulate sau cu factori de risc cunoscuti pentru infertilitate cum ar fi: boala inflamatorie pelvina, endometrioza, malformatii ale tractului genital.
  • Poate fi primara, cand nu exista antecedente de sarcini sau secundara, cand exista cel putin o sarcina in cadrul cuplului.
  • Afecteaza 10-15% din cupluri (1 din 6 cupluri prezinta dificultati in procreere). In ultimii ani s-a constat ca incidenta este insa in crestere pentru ca exista o tendinta de a amana sarcina catre o varsta inaintata, fertilitatea scazand odata cu inaintarea in varsta.


Cauze ale infertilitatii

Este o afectiune de cuplu care poate fi de cauza masculina in 40%, cauza feminina 40%, cauza mixta 5-10%, cauza inexplicabila (nu poat fi decelata o cauza) in 10-15%. De aceea este importanta evaluarea concomitenta a ambilor parteneri.
Pentru obtinerea unei sarcini sunt necesare mai multe conditii: sperma normala, ovulatie prezenta si regulata, trompe permeabile sau cel putin o trompa permeabila si uter normal.Infertilitatea determinata de factori masculini

Avand in vedere incidenta mare a infertilitatii masculine, spermograma reprezinta principala investigatie in explorarea cuplului infertil.
Daca numarul, morfologia,  mobilitatea spermatozoizilor sunt afectate, acestia nu sunt capabili sa fertilizeze ovocitul.
Cea mai frecventa cauza de infertilitate masculina este de origine anatomica congenitala: absenta canalului deferent, sindroame genetice sau dobandite: varicocel, antecedente infectioase sau traumatice locale si mai rar de cauza hormonala, imunologica sau genetica.
Daca spermograma este anormala sunt necesare o serie de teste suplimentare: consult urologic, ecografie testiculara, teste infectioase (spermocultura, examen secretie uretrala, test pentru Chlamydia din secretia uretrala), teste hormonale (FSH, LH, prolactina, testosteron), teste  imunologice (anticorpi antispermatici din sperma) si teste genetice (cariotipul din sangele periferic, testarea fragmentarii ADN-ului spermatic, test pentru microdeletii ale cromozomului Y), biopsie testiculara.
Calitatea spermei  poate fi influentata si de fumat, alcool, droguri, anumite medicamente, steroizi, caldura locala excesiva, mediul toxic.

 

Infertilitatea determinata de factori feminini.

Tulburarile de ovulatie
   - Cea mai frecventa cauza feminina de infertilitate
   - Pentru a avea ovulatie in fiecare luna este necesara o interactiune complexa si adecvata  intre hormonii eliberati de hipotalamus, hipofiza si hormonii ovarieni. 
   - Anovulatia (lipsa ovulatiei) poate fi determinata de o serie de cauze:  sindromul de ovare polichistice (cel mai frecevent), hipo/hipertiroidia, hiperprolactinemia, insuficienta ovariana prematura, eforturi fizice intense, cresteri sau scaderi bruste in greutate, anumite boli sistemice sau medicamente etc.
   - Evaluarea profilului hormonal feminin este o etapa importanta in investigarea cuplului infertil, care permit in acelasi timp si aprecierea rezervei ovariene (potentialul de fertilitate).

O alta cauza frecventa este obstructia tubara
   - Este necesar ca una sau ambele trompe sa fie permeabile pentru a permite accesul spermatozoizilor in 1/3 externa a trompei unde are loc fecundatia si apoi  transportul zigotului in cavitatea uterina. 
   - Boala inflamatorie pelvina (anexita) este cea mai frecventa cauza de obstructie tubara. Alte cauze posibile sunt: aderente postoperatorii, endometrioza, tuberculoza genitala.
   - Permeabilitatea tubara poate fi verificata prin  histerosalpingografie  sau laparoscopie.

Mai rar poate fi implicata in infertilitate o cauza uterina.
   - Pentru obtinerea si evolutia normala a unei sarcini, cavitatea uterina trebuie sa fie  normala ca aspect si dimensiuni si permeabila.
   - Cauzele uterine sunt: malformatii ale uterului (uter septat, bicorn, unicorn, didelf), sinechie uterina postavort sau postpartum, formatiuni intracavitare (polip, fibrom).

Cauza cervicala
   - Colul joaca un rol important in fertilitate prin intermediul mucusului cervical intrucat permite ascensiunea spermatozoizilor in cavitatea uterina.
   - Alterarea calitatii mucusului cervical de natura hormonala, infectioasa sau prin secretia de anticorpi antispermatici determina infertilitate.


In 10 - 15% din cazuri infertilitatea este inexplicabila (nu poate fi identificata o cauza).


Metode Diagnostice

Histerosalpingografia
   - Este o metoda diagnostica  radiologica care utilizeaza raze X  si o substanta de contrast care se introduce prin col in cavitatea uterina prin care se evalueaza interiorul uterului si al trompelor uterine.
   - Permite diagnosticarea unor anomalii uterine, a obstructiei tubare distale dar are o sensibilitate mai mica in decelarea obstructiei tubare proximale datorat spasmului tubar si  nu poate diagnostica aderentele peritubare sau endometrioza.
   - Avand in vedere aceste deficiente, laparoscopia este mult mai sensibila.
 
Laparoscopia
   - Este o metoda chirurgicala minim invaziva, atat diagnostica (care permite  evaluarea directa a organelor pelvice si abdominale), cat si terapeutica, intrucat permite si tratarea anomaliilor depistate care pot afecta fertilitatea (aderente, endometrioza, chisturi ovariene, hidrosalpinx).
   - Se efectueaza sub anestezie generala si necesita 1-2 zile de internare.

Histeroscopia
  - Permite evaluarea directa a cavitatii uterine cat si tratamentul eventualelor anomalii depistate.
  - Se efectueaza sub anestezie generala, dureaza in medie 15-30 minute si necesita uneori 1 zi de spitalizare.
  - Astfel laparoscopia combinata cu histeroscopia poate evita efectuarea histerosalpingografiei, fiind indicate mai ales cand se suspecteaza endometrioza sau aderente pelvine.Alte informatii

Afla mai mult despre Investigatiile pentru infertilitate

arhiva articole