HPV (Papilloma Virus Uman)

 • cel mai comun virus cu transmitere sexuala, ce poate infecta zonele genitale ale femeilor si barbatilor;
 • reprezinta cea mai frecventa cauza de aparitie a leziunilor celulare de la nivelul colului uterin, care pot evolua in cancer de col uterin;
 • poate infecta cavitatea bucala si gatul;
 • infectia cu HPV nu prezinta simptome;
 • persoanele cu varste cuprinse intre 15-26 de ani, sunt cele mai expuse contactarii cu HPV, prin activitate sexuala;
 • virusul HPV nu provoaca intotdeauna imbolnavire, mecanismele de aparare ale organismului reusind sa-l elimine in mod natural.

 

Vezi video despre testarea HPV, realizat de dr. Ioan Stoian in cadrul proiectului Lectii de Sanatate

 

Exista peste 100 de tulpini de HPV, dintre care:

 • tulpini oncogene (cancerigene): unele tipuri pot cauza cancerul cervical la femei (tulpinile 16 si 18) si alte tipuri de cancer atat la femei, cat si la barbati;
 • tulpini neoncogene (necancerigene): tulpini ce pot provoca vegetatii veneriene (negi genitali, condiloame sau verugi) la femei, ce trebuie depistate si tratate.

 

De ce e important?

Virusul Papilloma Uman este raspunzator pentru 70% din cancerele de col uterin. Vaccinarea anti HPV 16/18, alaturi de screeningul citologic regulat (prin testul Babes-Papanicolaou), poate reduce riscul de cancer de col uterin cu pana la 94%.

 

Cum se transmite?

 • tulpinile genitale se transmit doar prin contact sexual vaginal, oral sau anal, nu si prin sange sau secretii;
 • celelalte tulpini se transmit prin contact direct cutanat, astfel pot aparea leziuni pe maini, picioare, piept etc;
 • se poate transmite de la mama la fat.

 

Simptomatologie

Din pacate, la inceput nu exista simptomatologie, sau cel mult o usoara secretie vaginala modificata, usturime vaginala. Apoi, in stadiile clinice apare sangerare vaginala, uneori dupa contact sexual. Din acest motiv, diagnosticarea leziunilor precanceroase se face prin depistare activa, adica pacienta se prezinta la consultul genital o data pe an, ocazie cu care va efectua si testarea Babes-Papanicolau

 

Cum se depisteaza?

 

Diagnosticul infectarii cu HPV este dat de testarea HPV ( recoltarea celulelor de la nivelul secretiei colului uterin, cu ajutorul unui tamponas cervical special si examinarea probei in laborator pentru depistarea materialul genetic al virusului HPV aflat în interiorul celulelor), care poate poate fi:

 • detectie si genotipare HPV: detecteaza prezenta virusului HPV in organism pentru toate tipurile de tulpini, oncogene si neoncogene;
 • testare ADN HPV: genotipare doar pentru tulpinile oncogene 16 si 18.

Atentie! Testarea Babes-Papanicolaou depisteaza modificarile ce apar la nivelul celulelor colului uterin si gradul lor severitate si suspecteaza prezenta virusului in celula.

In urma rezultatelor Pap-testului medicul decide daca este nevoie de investigarea suplimentara a pacientei: se poate efectua o colposcopie, testarea HVP sau examenul histopatologic al piesei de biopsie care ne ofera rezultatul de certitudine al modificarii celulare (este sau nu, canceroasa).

 

Cum poti preveni infectia cu HPV?

 • Cel mai bun mod de a preveni infectia cu virusul HPV, ce determina aparitia cancerului de col uterin, este efectuarea controlului ginecologic anual de rutina si efectuarea testului Babes-Papanicolau, care ne asigura ca la nivelul colului nu a aparut nicio modificare suspecta.
 • Alte metode de prevenire a infectiei cu HPV, precum si a altor boli cu transmitere sexuala, este folosirea prezervativului si mentinerea unui partener unic, stabil.

 

Cum se trateaza?

 • Nu se trateaza virusul HPV, ci modificarile provocate de acesta; virusul poate fi eliminat de catre mecanismele de aparare ale organismului, imunitare si celulare
 • Metodele de tratament sunt diverse, in functie de afectiunea provocata (poate fi vorba de medicatie, creme, tratament chirurgical).
 • Dupa tratament, bolile provocate de virus pot sa reapara, de aceea este necesara monitorizarea permanenta a sanatatii prin controlul ginecologic anual de rutina si testul Babes-Papanicolau.

 

Vaccinul contra HPV

principala metoda de prevenire a infectiei cu HPV;
acest vaccin nu previne cancerul de col uterin, ci infectia cu HPV, care este raspunzatoare de aparitia acestuia, in cele mai multe dintre cazuri;
protejeaza doar impotriva catorva  tipuri de HPV, din care doua sunt considerate a fi cu un potential oncogen deosebit de mare (tulpinile 16 si 18);
vaccinul este destinat, in principal,  tinerelor care nu si-au inceput inca viata sexuala, dar studiile arata ca este imunogen pana la varsta 26 de ani;
in cazul testarii HPV pozitive pentru tulpinile cu risc crescut (16 si 18), se impune obligatoriu examinarea colposcopica a tractului genital inferior.

Atentie! Persoanele vaccinate trebuie sa continue monitorizarea starii de sanatate prin efectuarea anuala a testului Pap, intrucat vaccinul protejeaza doar importiva tulpinilor 16 si 18, iar cancerul cervical poate fi provocat si de alte tipuri de tulpini.

  

arhiva articole