Endometrioza – un mare pericol pentru sanatatea femeilor!

Afectiune ale carei cauze sunt inca neintelese, endometrioza este de multe ori ignorata de catre paciente, dar si de unii medici. Endometrioza nu este o afectiune fatala, precum cancerul, dar este o afectiune incurabila, cu consecinte grave:

  • durere insuportabila la menstruatie,
  • durere la contact sexual,
  • infertilitate cauzata de leziunile pe care le produce la nivelul trompelor uterine si al ovarelor,
  • leziuni chistice care, neglijate, pot produce complicatii precum hemoragia, suprainfectia. 

Durerea depinde de gradul de extensie a bolii la nivel pelvian. Cu cat leziunile sunt mai extinse, cu cat apar mai multe aderente, cu atat durerea este mai intensa si poate aparea si in afara menstruatiei.

 

Ce este endometrioza?

Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Gynecoland explica:

"Endometrioza este o afectiune caracterizata prin prezenta de tesut endometrial (cel care in mod normal captuseste pe dinauntru uterul) in afara cavitatii uterine. Acest tesut implantat anormal se intalneste cel mai frecvent in pelvis, la nivelul trompelor uterine, ovarelor, peritoneului (tesutul care tapeteaza cavitatea abdominala). Dar aceste insamantari de tesut endometrial se pot localiza in intregul abdomen: pe intestinul subtire, pe colon, rect, stomac, ficat. Foarte rar se descopera tesut endometrial chiar si in afara abdomenului: la nivelul plamanului, creierului, ochiului. Totusi 80%-90% dintre aderentele endometriozice sunt la nivelul trompelor uterine si ovarelor".

Endometrioza este o afectiune stimulata de activitatea hormonilor sexuali feminini si afecteaza femeile aflate intre perioada pubertatii si menopauza ( 25-35 de ani), dar poate aparea si in adolescenta si rareori la menopauza.

 

Putem preveni endometrioza?

Endometrioza este o afectiune ce se transmite genetic (in 60% din cazuri) si nu poate fi prevenita. Dr. Ioan Stoian sfatuieste femeile predispuse la endometrioza sa conceapa un copil pana la varsta de 30 de ani.

 

Laparoscopia, cea mai buna metoda de diagnostic a endometriozei

Endometrioza este frecvent diagnosticata pe baza simptomelor de durere pelvina si ocazional in cadrul controlului ginecologic, atunci cand medicul simte noduli in spatele uterului sau cand durerea provocata de examen este insuportabila pentru pacienta.

Singura modalitate de diagnosticare a acestei afectiuni este interventia chirurgicala, care poate fi realizata prin laparotomie (deschiderea abdomenului printr-o incizie mare) sau prin laparoscopie (incizie foarte mica la nivelul abdomenului, prin care este introdus laparoscopul - un instrument optic foarte subtire, conectat la o unitate video printr-o sursa de lumina cu fibra optica, caruia i se pot atasa ustensile chirurgicale si pentru biopsie).

Laparoscopia este metoda chirurgicala minora si este cel mai usor suportata de catre pacienta, cu durerile cele mai mici si cu refacerea cea mai rapida postoperatorie. Este o metoda ce ofera un diagnostic de certitudine, putand fi totodata si terapeutica.

 

Endometrioza, o boala incurabila

Din nefericire, endometrioza este o boala cronica si nu poate fi tratata. Scopul tratamentului este sa inlature durerea si sa imbunatateasca calitatea vietii pacientelor.

  • Tratamenul medicamentos cuprinde contraceptive orale, progestative, antiprogestine (danazol) sau inhibitori de gonadotropina (GnRH), menite sa intrerupa secretia hormonilor sexuali feminini si sa inhibe menstruatia, pentru ca insulele de endomerioza sa nu se mai poata dezvolta sau sa regreseze. 
  • Tratamentul chirurgical prin metoda clasica presupune extirparea insulelor endometriozice de pe ovare, trompe, peritoneu. Metoda laparoscopica prezinta avantajul ca pot fi descoperite si acele leziuni microscopice, care nu se vad cu ochiul liber. 

 

Recidiva

Endometrioza prezinta un risc de recidiva de 20%-30%, dupa un an de tratament medicamentos si de 40%-60%, dupa cinci ani. Chiar si dupa operatie, exista riscul de recidiva, dar boala nu mai are sanse de a se extinde foarte mult. Avantajul consta in faptul ca, prin eliminarea leziunilor endometriozice, unele paciente isi pot recapata fertilitatea.

 


In cadrul spitalului Gynecoland, echipa medicala, completata de aparatura de ultima generatie, reuseste sa obtina rezultate exceptionale in diagnosticarea si tratamentul tututor afectiunilor genito-mamare, inclusiv in cazurile de endometrioza.

Operatiile presupun o durata redusa de spitalizare si conditii excelente de ingrijire pre si post-operatorie, iar rezervele in conditii hoteliere confera un grad de intimitate si confort ce usureaza sederea pe perioada internarii si favorizeaza vindecarea.

Tipuri de operatii Video sala de operatii I Impresii I Ghidul pacientei I Tarife I Contact

 

Gynecoland – Taramul sanatatii tale!

arhiva articole