Dispareunia (durerea ce apare in timpul contactului sexual)

Dispareunia este un termen care se refera la durerile genitale recurente ce apar in timpul actului sexual. Cand femeia experimenteaza durere in timpul actului sexual, se dezvolta un ciclu in care anticiparea durerii cauzeaza tensiune, mentinand sau chiar sporind durerea. Apoi incepe evitarea - femeia evita sexul, incercand sa evite durerea.

Posibilele cauze ale dispareuniei pot fi de tip functional, medical si psihologic.“Functional” inseamna ca nu exista anomalii de structura ale organelor.

Cauzele functonale al disconfortului si durerilor sexual sunt usor de inteles si tratat. De exemplu, o posibila cauza a unui apetit sexual scazut ar putea fi reprezentata de o lubrifiere insuficienta, ceea creeaza usturime si discounfort la frictiune.

Acesta problema se rezolva cu ajutorul unui preludiu prelungit, capacitatea de relaxare a femeii sau prin folosirea unui lubrifiant. In cazul femeilor ajunse la menopauza, se recomanda folosirea unei creme cu estrogeni sau terapie cu hormoni, pentru a spori lubrifierea.

Afectiuni precum vestibulita vulvara (inflamatia vestibulului vulvar), traumatisme ale vulvei si vaginului cauzate in timpul nasterii sau in urma unei incizii, vaginismul (tesiunea crescuta a musculaturii vaginale, cauzata de teama de a nu fii ranit), pot fi doar cateva dintre cauzele dispareuniei si durerii pelvine. 

Alte cauze: infectiile vaginale (candidoze, micoze), endometrioza, chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvina, bolile cu transmitere sexuala, menopauza

Traumele psihice si emotionale, relatiile de cuplu stressante si depresia pot cauza dispareunia, caz in care se recomanda psihoterapia sexuala.

Aproximativ 15% din femei au contacte sexuale dureroase la un moment al vietii, dar 1 – 2% din femei sufera cu adevarat de dispareunie. Incidenta este mai mare la femeile ce au fost in trecut victime ale unui abuz sexual.

La barbati, dispareunia este rara si are in majoritatea cazurilor cauze fizice.

arhiva articole