Diagnosticul cancerului de col uterin - cervical

 

Testul Babes-Papanicolau in diagnosticul cancerului de col uterin - cervical

Cancerul de col uterin (cancer cervical) este o afectiune ce poate fi prevenita prin screeningul citologic regulat (testul Babes-Papanicolau sau Pap Testul), realizat in cadrul controlului genital anual de rutina. 

Testul Babes-Papanicolau este un examen care se realizeaza cu usurinta, prin recoltarea celulelor de la nivelul colului uterin si analizarea lor la microscop, pentru a depista modificarile celulare aparute la acest nivel.

Aceste modificari sunt incadrate intr-un sistem de clasificare, in functie de severitatea leziunilor.

Un Pap-test anormal presupune incadrarea rezultatului in clasele III-V conform clasificarii Papanicolaou, sau, in cazul sistemului Bethesda, prezenta anomaliilor celulelor epiteliale scuamoase/glandulare.

Vezi clipul despre testul Babes-Papanicolau realizat de dr. Stoian Ioan in cadrul Lectiilor de Sanatate, aici.

 

 

Colposcopia in diagnosticul cancerului de col uterin - cervical

Atunci cand a aparut o modificare la testul Babes-Papanicolau, urmatoarea etapa diagnostica este colposcopia. Aceasta presupune investigarea aprofundata a colului uterin de catre medic, cu ajutorul unui microscop special, prevazut cu minicamera si lupa care mareste de 2-60 de ori, reusind sa vizualizeze leziuni invizibile ochiului si sa le inregistreze video.

Colposcopia permite prelevarea de tesut biopsic pentru examinarea histopatologica a leziunii, atunci cand se identifica leziuni cervicale ce necesita o diagnosticare de certitudine: este sau nu este cancer.

Cum se efectueaza colposcopia si alte informatii, puteti citi aici.

 

Testarea HPV in diagnosticul cancerului de col uterin - cervical

Virusul HPV este raspunzator pentru aparitia cancerului de col uterin. Anumite tulpini ale acestui virus(16 si 18) infecteaza celulele cervicale, determinandu-le sa isi modifice aparatul genetic celular si sa se multiplice necontrolat pana la stadiul de leziuni precanceroase care, in final, evolueaza in cancer de col uterin - cervical.

De aceea, urmatorul pas dupa colposcopie este testarea HPV, care ne arata daca exista o infectie virala in organism si depisteaza materialul genetic al virusului aflat in celula, idicand daca este vorba despre o tulpina oncogena (canceroasa) sau neoncogena (acestea nu declanseaza cancerul, dar pot provoca verugi/condiloame/nevi genitali). Se realizeaza asemenea testului Babes-Papanicolau, prin recoltare de celule cervicale.

Afla mai multe despre testul HPV, aici

 

Examenul histopatologic al probei de biopsie in diagnosticul cancerului de col uterin - cervical

Singurul examen care ofera diagnosticul de certitudine a unei leziuni cervicale suspecte (este, nu este cancer?) este examenul histopatologic (anatomopatologic). In functie de rezultatul histopatologic, medicul stabileste conduita terapeutica ulterioara.

Examenul histopatologic consta in examinarea in laborator a unui fragment de testut de la nivelul zonei cu modificari sau a leziunii in intregime, obtinute printr-o manevra chirurgicala numita biopsie cervicala.

Biopsia cervicala poate fi realizata in mai moduri, in functie de caracteristicile zonei lezionate: 

  • biopsie tintita - se preleveaza “prin ciupire” unul sau mai multe fragmente de tesut de la nivelul portiunii vizibile a colului (exocol);
  • chiuretaj endocervical sau biopsic - se preleveaza testut de la nivelul portiunii invizibile a colului (endocol), cu ajutorul chiuretei;
  • ERAD (electrorezectie cu ansa diatermica) - se preleveaza fragment mediu de tesut cervical superficial de la nivelul exocolului, cu ajutorul unei anse metalice conectate la un aparat special. Este, totodata, un act terapeutic atunci cand zona de risc este indepartata in totalitate;
  • conizatia - se preleveaza un fragment in forma de con de la nivelul exocolului, cu scopul impiedicarii invaziei in profunzime a procesului canceros.

Afla mai multe despre biopsia cervicala cu examen histopatologic, aici

 

Doctorul Stoian iti explica in Lectiile de Sanatate cum poate fi diagnosticat cancerul de col uterin. Vezi video:

 

Care este urmatorul pas?

In urma examinarii histopatologice se poate afirma cu certitudine diagnosticul leziunii: modificari benigne (necanceroase) sau maligne(cancer); aceste doua clasificari pot fi si mai mult impartite in diverse grade de modificare a structurii tisulare. 

  • In cazul leziunilor usoare, tratamentul se incheie daca leziunea a fost indepartata cu succes;
  • In cazul in care se diagnosticheaza cancerul de col uterin, urmeaza un tratament chirurgical mai amplu (amputatie col, histerectomie, anexectomie bilaterala, anexectomie pelvica), urmat de tratament chimioterapic, terapie psihologica.

 


Centrul Medical Gynecoland-Clinica "Sf. Lucia" este un spital privat specializat in chirurgie ginecologica si chirurgia sanului patologic. Echipa medicala detine cel mai inalt grad de competenta in sfera ginecologica si mamara si, completata de aparatura si echipamentele de ultima generatie, reuseste sa obtina rezultate exceptionale in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor genito-mamare, inclusiv a cancerului de col uterin - cervcial si cancerului de san - mamar.

Parerea pacientelor noastre, aici.

Vezi video cu sala de operatii, aici

 


Contacteaza-ne acum:

021 337 29 53;  021 336 43 73
0741 GYNECO (496326) ;  0769 110 625
receptie@gynecoland.ro

arhiva articole