Cervicita (Rana pe colul uterin)

Colul uterin (sau cervixul) este portiunea inferioara a uterului, ce se deschide in vagin. La nivelul celulelor ce captusesc suprafata colului pot aparea anomalii care pot evolua in timp in cancer de col uterin.

O zona rosie pe col poate fi expresia unui col sanatos, cu aspect normal fiziologic - la multe dintre femeile tinere (mai ales la cele care utilizeaza contraceptive orale, la femeile gravide, dupa nastere), dar, pe de alta parte, poate sa traduca o patologie a colului uterin:

- Inflamatia colului uterin - data de infectiile cervico-vaginale bacteriene, virale, fungice;
- Displaziile cervicale - leziuni precanceroase ale colului uterin care, netratate, pot progresa in timp pana la cancer.
- Cancerul de col uterin (cervical) - este situatia cea mai grava, reprezentand unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afecteaza femeia.


Cancerul cervical nu se dezvolta dintr-odata pe un col sanatos, ci este rezultatul evolutiei indelungate, fara simptomatologie, a unor leziuni cervicale precanceroase: displazie cervicala sau neoplazie intraepiteliala cervicala (CIN).

Determinate in special de infectii cu virusul Papilloma Uman - HPV (virus cu transmitere sexuala), aceste leziuni au grade diferite de severitate. Cele de grad scazut pot regresa spontan, insa cele de grad inalt au un potential evolutiv major.

Depistarea timpurie a cancerului de col uterin este conditia esentiala pentru vindecarea pacientei. Stadiile incipiente ale bolii sunt deseori asimptomatice ceea ce reprezinta un impediment pentru diagnosticul precoce; de aceea pacientele trebuie sa se prezinte la medic in lipsa oricaror simptome pentru consultul ginecologic de rutina.

Prezentarea la medic doar in urgenta, cand simptomele bolii sunt evidente, este adesea tardiva, iar posibilitatile terapeutice sunt limitate.

In cazul in care se evidentiaza o leziune la nivelul colului uterin, aceasta trebuie obligatoriu verificata histopatologic prin biopsie aceasta fiind singura metoda care poate stabili diagnosticul cu certitudine.

Leziunile usoare, care au potential evolutiv scazut, pot fi urmarite pana la doi ani, insa cele de grad inalt impun obligatoriu tratament.

Metodele terapeutice pot fi distructive (crioterapie, electrocauterizare, vaporizare laser etc.) sau, de preferat, excizionale, prin procedee chirurgicale care indeparteaza in totalitate leziunea de pe col
(conizatie, amputatie col, histerectomie, anexectomie bilaterala, anexectomie pelvica), urmata de tratament chimioterapic, terapie psihologica.

 Biopsia poate fi fragmentara (tintuita) sau excizionala - ERAD, conizatie.

ERAD reprezinta electrorezectia cu ansa diatermica utilizata pentru a indeparta intreaga leziune cervicala, atunci cand leziunea este superficiala.

Conizatia presupune rezectia unei portiuni in forma de con din colul uterin, atunci cand leziunea este profunda. Ea poate fi realizata in urma unei biopsii de col uterin, daca s-a stabilit diagnosticul de leziune precanceroasa sau cancer micro-invaziv. Ceea ce se urmareste prin realizarea conizatiei este oprirea invaziei in profunzime a procesului displazic/canceros.

 

arhiva articole