Ce facem cand depistam un nodul la san?

 

Ce sunt nodulii mamari?

Nodulii mamari (sau tumorile mamare) sunt mase de tesut formate prin inmultirea (proliferarea) necontroalata a celulelor mamare, intr-un loc anume din san.

Cauza acestor proliferari necontrolate nu este inca clara, insa mutatiile genetice se dovedesc a fi factorul cel mai important in aparitia leziunilor sanului si a cancerului mamar.

Atunci cand pacienta descopera ceva suspect la nivelul sanului, trebuie sa mearga obligatoriu la medic pentru un control mamar, insotit de examene imagistice ale sanilor (ecografia mamara/sonoelastografia mamara, mamografia digitala), pentru a elimina riscul unei formatiuni cu potential canceros.

 

Care este urmatorul pas?

Riscul evolutiei catre cancer a unei tumori de san, chiar aparent benigne, este mare. De aceea, atunci cand este descoperit un nodul la nivelul sanului, care a fost demonstrat ecografic ca este benign, este necesara urmarirea pacientei la un interval de 4-5, cel tarziu 6 luni, pentru a observa daca au aparut modificari in acest timp.

Daca in aceasta perioada, formatiunea tumorala urmarita de medic nu si-a modificat caracteristicile (are aceleasi dimensiuni, nu s-a vascularizat, nu si-a schimbat elasticitatea), urmatorul pas este monitorizarea pacientei din 6 in 6 luni. Cresterea formatiunii este un semn ca la nivelul sanului are loc o proliferare activa de celule si ca acolo poate sa apara, in timp, cancerul.

De aceea, medicul trebuie obligatoriu sa cunoasca diagnosticul de certitudine al formatiunii, diferentierea intre cele doua tipuri de tumori (canceroasa/necanceroasa) fiind extrem de importanta pentru tratamentul, evolutia si prognosticul acestora. 

 

Cum putem afla cu certitudine daca este cancer?

Singura metoda ce ofera un diagnostic de certitudine a formatiunii suspecte este examinarea histopatologica a celulelor din nodul.

O varianta este punctia-biopsie, prin care se patrunde cu un ac foarte fin (2 mm) in nodul si se extrage un mic fragment de celule, care urmeaza apoi sa fie examinate histopatologic in laboratorul de anatomopatologie. Aceasta metoda nu este insa una foarte sigura, intrucat acul poate sa punctioneze fragmente cu celule benigne, evitand zonele maligne si sa treaca, astfel, pe langa diagnostic.

 

In cadul Centrului Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului Gynecoland – Clinica "Sf. Lucia", recomandam biopsia excizionala (tumorectomie), in care se extirpa chirugical intreg nodului, cu o margine de testut sanatos din jur si se trimite la laboratorul de anatomopatologie pentru analiza histopatologica, chiar in timpul operatiei (examen extemporaneu, “la gheata”), cu rezultate imediate. In felul acesta, intreaga piesa este examinata la microscop si se pune diagnosticul de certitudine: nodul benign, atipic sau canceros.

In situatia in care celulele au evoluat pana, cel tarziu, in stadiu de atipie, interventia a realizat doua lucruri:

  • stim cu siguranta ca diagnosticul nu este malign;
  • eliminand leziunea din san, aceasta nu se mai poate transforma in cancer mai tarziu, obtinandu-se vindecarea.

Prin excizia fragmentului de testut mamar modificat (biopsia exicizonala), care a evoluat in timp, dar nu a ajuns la cancer, se realizeaza preventia cancerului de san.

In cazul in care nodulul este canceros, interventia interventia chiurgicala se extinde. Si in acest caz, biopsia excizionala este un succes, intrucat se identifica precoce cancerul de san si se obtine vindecarea, chiar si dupa ce boala canceroasa a aparut. In stadiul 1 de cancer mamar, sansele de vindecare sunt de 90-95%. Pe masura ce boala avanseaza, sansele de vindecare scad. 

De aceea este extrem de important ca acesta afectiune, atat de frecventa in randul femeilor, sa fie diagnosticata precoce si, mai mult decat atat, sa fie preventia. Iar acest lucru se realizeaza foarte usor, prin efectuarea controlului mamar anual de rutina, insotit de ecografie, in lipsa oricaror simptome.

 


 

arhiva articole