Cauze ale durerilor pelvine

 

Chisturi ovariene

In mod normal, toate femeile cu activitate hormonala ovariana prezenta (cu ovulatie si respectiv menstruatie) au in structura ovarelor foliculi ovarieni (mici chisturi ovariene) cu dimensiuni de maxim 20-30 mm, in interiorul carora se nasc, se dezvolta si se maturizeaza celulele sexuale feminine numite ovocite, celule care sunt eliberate prin spargerea foliculilor la ovulatie. In unele cazuri, foliculul nu se sparge, iar ovulul nu poate fi eliberat, acumulandu-se in ovar (Sindromul Ovarelor Polichistice). In acest caz, chisturile trebuie inlaturate.

Unele chisturi (endometriale) sunt captusite cu acelasi tip de tesut cu care este captusit uterul, ceea ce poate cauza sangerari dureroase in ovar. Cand chisturile endometriale cresc in peretii uterului, cauzeaza Endometrioza, o afectiune ce produce dureri severe in perioada menstruatiei.  Uterul devine extrem de sensibil si poate provoca dureri in timpul actului sexual.
 


Fbromul uterin

Fibromul uterin este o tumora benigna (necanceroasa) dezvoltata in muschiul uterului. In unele cazuri fibromul cauzeaza cresterea presiunii si durere in zona pelvina.


Infectiile pelvine (Boala Inflamatorie Pelvina)

Majoritatea infectiilor pelvine sunt cauzate de prezenta unor bacterii precum Chlamydia, Gonoreea, s.a.. Infectia tesutului care captuseste uterul (endometru) poarta numele de endometrita, iar infectia trompelor uterine se numeste salpingita. Infectia pelvina poate cauza dureri severe si febra si este foarte important sa fie tratata cu antibiotice, deoarece, netratatata la timp, poate deteriora trompele uterine si ovarele.

Daca femeia prezinta episoade recurente de durere pelvina, se recomanda laparoscopia, investigatie ce determina cu acuratete cauza durerii. Laparoscopia este o investigatie care se realizeaza sub anestezie si implica examinarea organelor pelvine cu ajutorul unui telescop minuscul, inserat prin mici orificii abdominale.Dismenoreea (durerea menstruala)

Crampele menstruale sunt normale, dar nu si atunci cand devin atat de dureroase incat sa interfereze cu activitatile de zi cu zi ale femeii. Prostaglandina este un compus din sangele menstrual care face ca uterul sa se contracte, cauzand crampele menstruale.
Medicamentele obisnuite folosite pentru tratarea dismenoreei, precum aspirina sau ibuprofenul, ajuta intervenind in productia prostaglandinelor. Contraceptivele pot ajuta, de asemenea, la scaderea durerilor menstruale.
Durerea menstruala cauzata de alte afectiuni este anormala si necesita tratament!Alte organe

Durere pelvina poate fi cauzata de alte organe, precum colonul (sindromul colonului iritabil, constipatia, inflamarea intestinului), vezica urinara (inflamarea ei), rinichii (pietrele la rinichi), dureri ale peretelui abdominal.

Cea mai buna protectie este preventia! Mergi la controlul ginecologic de rutina si asigura-te ca esti sanatoasa. Fa-o pentru tine si pentru familia ta, caci o femeie sanatoasa = o familie fericita!

 

Suna pentru programare:

Telefon / Fax: 031.005.13.18
Telefon mobil: 0741.GYNECO (496326)
Email: receptie@gynecoland.ro

arhiva articole