Cancerul mamar


Cancerul ia nastere din multiplicarea necontrolata, anormala si accelerata a unei celule, in detrimentul celulelor vecine, dand nastere unui grup de celule asemanatoare ei (clone celulare).

Cand clonele celulare functioneaza ca celulele normale, se numesc celule tipice, care sunt benigne/necanceroase  (ex: papilom, hiperplazie, fibroadenom);

In urma unor mutatii genetice suferite in timp, celulele tipice pot iesi total de sub reglajul organismului, devenind celule atipice, care se malignizeaza si se extind apoi in tot organismul (metastazeaza).

Scopul nostru este sa identificam modificarile celulare cel tarziu la stadiu de celule atipice, pentru a le putea controla!

In cazul cancerului de san, inmultirea necontrolata a celulelor epiteliale de la nivelul canalelor galactofore (prin care se secreta laptele mamar) si a acinilor glandulari (terminatiile canalelor galactofore), determina dilatarea si umflarea acestora si aparitia leziunilor/tumorilor mamare.
 
Diferentierea intre cele doua tipuri de tumori (canceroasa/necanceroasa) este foarte importanta pentru tratamentul, evolutia si prognosticul acestora.


Factorii de risc ce favorizeaza dezvoltarea acestei maladii sunt:
Varsta (riscul cancerului la san creste odata cu inaintarea in varsta);
Factori genetici;
Factori endocrini;
Starea generala de sanatate si dieta;
Factori de mediu, precum radiatiile ionizante;
Leziuni precanceroase, antecedente oncologice, traumatisme mamare.


Alte informatii

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagonosticat la femeie, inregistrand o continua crestere de-a lungul secolului XX. Statisticile OMS semnaleaza ca la fiecare 2 minute o femeie moare pe glob ca urmare a neoplasmului mamar, acesta ramanand principala cauza de deces prin cancer la femei.
 
Evaluarea periodica de rutina a sanilor si descoperirea in stadii incipiente a neoplasmelor mamare, s-a dovedit pana in acest moment, factorul care influenteaza in cea mai mare masura rata de supravietuire.

Afla mai mult despre metodele de Diagnosticare si Tratament ale Cancerului Mamar.


TU CAND AI FACUT ULTIMUL CONTROL DE RUTINA?
 
 

Programeaza-te acum!

Telefon / Fax: 031.005.13.18;
Telefon mobil: 0741 GYNECO (496326) ;  
Email: receptie@gynecoland.ro


.
 


arhiva articole