Cancerul de San (mamar)- invata sa gandesti preventiv

 • In anul 2012, 1,7 milioane de femei din lume au fost diagnosticare cu cancer de san (mamar), in timp ce in Romania, datele CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) semnalau aproximativ 7000 de cazuri noi diagnosticate si 10.000 de cazuri tratate, in anul 2013.
 • Cancerul de San reprezinta principala cauza de mortalitate prin cancer la femeie si este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei, in 140 de tari din cele 184 ale lumii.
Cancerul de san nu este doar o statistica, ci o realitate traita de milioane de femei din intreaga lume.

 

 

Cancerul de San (mamar) este o afectiune in care celulele de la nivelul tesutului mamar scapa de sub controlul organismului, incep sa se inmulteasca necontrolat intr-un loc anume din san, isi schimba structura microscopica si devin celule atipice, care se malignizeaza, in timp. 

"Cel mai important dintre factorii care duc la cancerizare este factorul genetic: exista o mutatie genetica la nivelul celulelor, care permite acestora sa se multiplice incontinuu, sa invadeze sanul si sa plece mai departe ca metastaze (caracteristica celulei canceroase)." - dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului Gynecoland-Clinica "Sf. Lucia".

 

 

Factorii de risc ce favorizeaza dezvoltarea cancerului de san (mamar) sunt:

 • Varsta: riscul cancerului la san creste odata cu inaintarea in varsta (cele mai multe cazuri de cancer de san apar dupa varsta de 40 de ani);
 • Factori genetici;
 • Factori endocrini;
 • Starea generala de sanatate si dieta;
 • Factori de mediu, precum radiatiile ionizante;
 • Leziuni precanceroase, antecedente oncologice, traumatisme mamare.

 

Cum poate fi prevenit cancerul de san?

Cancerul de san nu apare dintr-odata, ci trece prin faze premergatoare aparitiei lui: leziunile precanceroase. Acestea pot evolua fara simptome pe o perioada indelungata de timp; adeseori nu se sesizeaza modificari alarmante la nivelul sanului nici macar in stadii avansate de boala.

Un aspect vital in prevenirea aparitiei cancerului mamar este descoperirea timpurie si tratarea acestor leziuni, inainte ca ele sa se transforme in cancer. Evaluarea periodica de rutina a sanilor trebuie sa reprezinte o regula de baza pentru orice pacienta.

Descoperit in fazele incipiente (stadiul 0 sau 1) acesta poate fi vindecat in proportie de 94%!!

Din nefericire, 90% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san (mamar) afla despre boala intr-o forma avansata, ceea ce scade dramatic sansele de supravietuire, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

 

Ce modificari ale sanilor ar trebui urmarite?

 • cresterea recenta in volum sau schimbarea formei sanului,
 • inrosirea pielii,
 • retractia sau proeminenta localizata a tegumentului,
 • ingrosarea pielii cu aspect de coaja de portocala,
 • retractia mamelonului sau eroziunea acestuia.

 

Care sunt principalii pasi in diagnosticarea precoce a cancerului de san (mamar)?

Orice femeie trebuie sa faca un control anual de rutina al sanilor la medicul specialist - primul pas in prevenirea cancerul de san (mamar). Confirmarea de catre medic a unor modificari mamare determina efectuarea investigatiilor necesare diagnosticarii si mai ales inlaturarii suspiciunii de cancer mamar:

Prezenta nodulilor la nivelul sanului nu trebuie sa va sperie intrucat 8 din 10 noduli sunt necancerosi. Acestia trebuie, insa, monitorizati deoarece pot evolua in cancer.

Cea mai buna protectie este preventia!

 


 

Infiintat inca din 2009, Centrul Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului Gynecoland-Clinica "Sf. Lucia" pune la dispozitie o gama complexa de investigatii si operatii mamare cu un grad ridicat de dificultate, pentru obtinerea diagnosticelor precoce de cancer mamar si a rezultatelor excelente in tratarea tuturor afectiunilor sanului.

Spitalul asigura o experienta operatorie la standarde inalte, conditii excelente pre si post-operator si un ambient intim si confortabil in care pacienta sa se refaca fizic si pshiologic, sub ingrijirea atenta a personalului medical dedicat.

 

Citeste marturiile pacientelor internate in clinica noastra.

Programeaza-te acum!

 • 031.005.13.18
 • 0741 GYNECO (496326) ;  
 • receptie@gynecoland.ro
 • alte date de contact

 

arhiva articole