Analize esentiale pentru sanatatea feminina

Preventia este cel mai eficient mod de a tine bolile la distanta si de a ne mentine sanatatea. De aceea, indiferent de varsta, este recomandat sa facem o vizita anuala la medic, chiar in absenta simptomelor, pentru a ne supune anumitor investigatii de rutina care ne pot oferi un tablou complet al starii de sanatate.

In cazul femeilor, odata cu inceperea vietii sexuale, controlul genito-mamar anual de rutina este obligatoriu! Controlul de rutina ajuta la detectarea timpurie a bolilor silentioase, asa cum sunt cancerul de col uterin si cancerul de san, dar si al altor afectiuni ginecologice (infectii si boli cu transmitere sexuala, probleme de infertilitate, s.a.).

 

Iata o serie de investigatii si analize esentiale pentru mentinerea sanatatii feminine:

  • Controlul ginecologic anual de rutina

Consta in discutia cu medicul ginecolog, referitor la istoricul personal si familial al pacientei (anamneza), precum si controlul propriu-zis (tuseul vaginal si examinarea cu valve). In cadrul lui, sunt recomandate si alte investigatii de rutina, precum: testul  Babes Papanicolaou, analiza secretiei vaginale, ecografia pelvina.

*Este indicat in afara perioadei menstruale. Afla mai multe, aici.

  • Ecografia pelvina transvaginala (cu sonda vaginala)

Este cel mai important examen ecografic in ginecologie intrucat permite sondei (transductorului) sa se apropie de organele examinate, oferind imagini clare si detaliate ale organelor genitale interne (vaginul, uterul, trompe uterine, ovare, endometru, vezica urinara).

Faciliteaza diagnosticul multor afectiuni si este metoda cea mai sigura de a detecta eventualele afectiuni ale fatului si de a obtine informatii despre acesta. Afla mai multe, aici.

  • Testul Babes-Papanicolaou

Presupune depistarea precoce a leziunilor cervicale (de la nivelul colului uterin) precanceroase si a cancerului de col uterin. Este un examen simplu si nedureros, prin care se colecteaza celule descuamate de la nivelul colului uterin, pentru a fi examinate la microscop, rezultatul urmand a fi incadrat intr-o clasificare (Bethsada) ce indica nivelul de imbolnavire al colului uterin.

*Pentru ca examenul citologic sa fie corect interpretat, este important ca pacientele sa evite timp de 48 de ore contactul sexual, utilizarea tampoanelor/spalaturilor/medicatiei intravaginale. Afla mai multe, aici.

  • Examenul citologic al secretiei vaginale

Cu ajutorul acestei analize se urmareste daca exista bacterii anormale (de regula apar intotdeauna fungii/ ciupercile - Candida si parazitii - Trichomonas), care nu fac parte din flora vaginala normala a organismului (flora Doderlein).

Aceste bacterii sunt cauzele care duc la aparitia unor simptome precum: senzatii de mancarime si arsuri la nivel vaginal, miros urat, eruptii si scurgeri vaginale anormale, simptome ce apar atunci cand vaginul este infectat cu diversi germeni patogeni (virusuri, bacterii, protozoare).

Testul de secretie presupune colectarea unei mostre de secretie vaginala si analizarea ei la microscop. Acesta nu este un test de rutina, ci se face la recomandarea medicului, precum si atunci cand pacienta prezinta simptome. Afla mai multe, aici.

  • Controlul sanilor si ecografia mamara / mamografia

Odata cu efectuarea consultului genital, medicul recomanda si controlul mamar, intrucat ambele examene sunt delicate pentru pacienta. Acesta consta in palparea de catre medicul ginecolog/radiolog a sanilor, pentru depistarea formatiunilor suspecte ce pot aparea la nivel mamar si care pot traduce un cancer mamar la debut, cand inca poate fi tratat si vindecat.

Ecografia mamara este o investigatie de o importanta majora in prevenirea afectiunilor mamare, intrucat evidentiaza formatiunile foarte mici, care nu se simt la palpare si diferentiaza tumorile solide de cele chistice, orientand asupra diagnosticului (majoritatea tumorilor mamare solide sunt canceroase).

Alaturi de modulul Doppler mamar (care pune in evidenta zonele puternic vascularizate ale sanului, traducand astfel malignitatea tesutului) si modulul Sonoelastografic (ce diferentiaza cu o acuratele de 90% tumorile benigne de cele maligne, prin masurarea elasticitatii lor), ecografia mamara devine un examen complet, indicat la orice varsta si in toate conditiile, intrucat este nedureroasa, neiradianta si noninvaziva. Afla mai multe, aici.

Mamografia este principala metoda de depistare precoce a cancerului mamar la femeile cu varsta peste 40 de ani, fiind singura metoda care evidentiaza microcalcificarile de la nivelul sanului, ce traduc prezenta cancerului mamar la debut, in situ (local), atunci cand inca poate fi tratat (90% din cancerele mamare depistate la timp pot fi vindecate). 

In cadul spitalului Gynecoland-Clinica "Sf. Lucia" recomandam mamografia digitala, intrucat are o doza de iradiere de 10 ori mai mica decat a mamografiei clasice, o imagine calitativ superioara si capacitatea de postprocesare si arhivare a imaginilor, precum si un receptor digital foarte sensibil, reducad compresia sanului si disconfortul pacientei. Afla mai multe, aici.

 

Vezi Tarifele I Oferte si Gratuitati I Echipa I Contact I Lectii de sanatate de la dr. Stoian I Impresiile pacientelor


      Ramai sanatoasa! Programeaza-te acum:

  • 031.005.13.18
  • 0741 GYNECO (496326) ;
  • receptie@gynecoland.ro

arhiva articole